4 typische Wakatobi-souvenirs die je mee naar huis moet nemen

Wonderful Indonesia

Bron: Indonesia.travel

 

Over Sulawesi gesproken dat beroemd is om zijn prachtige zee, dan maakt Wakatobi deel uit van die schoonheid. Wakatobi is een eiland met zeer mooie bestemmingen voor zeetoerisme, zelfs wereldwijd. Souvenirs zijn ook een van de belangrijkste attracties voor toeristen die het eiland bezoeken.

Net als het gebied in het algemeen, heeft Wakatobi ook verschillende souvenirs, variërend van culinair tot goederen of souvenirs. Veel toeristen komen er om te jagen op de beroemde traditionele culinaire hoogstandjes of om Wakatobi-handwerk mee naar huis te nemen. Zelfs dit Culinair typisch Wakatobi kan toeristen verslaafd maken aan eten. Ter referentie, hier zijn enkele aanbevelingen voor souvenirs die u mee naar huis kunt nemen uit Wakatobi:

1. Wakatobi geweven stof

Bijna elke regio in Indonesië heeft uniek handwerk uit hun respectieve regio’s, of het nu batikdoek, geweven doek en ander handwerk is. Wakatobi heeft ook een kenmerkende geweven stof gemaakt door bewoners als cultureel erfgoed. Tot nu toe wordt de schoonheid van Wakatobi geweven stof nog steeds onderhouden door de ambachtslieden die het nog steeds op traditionele wijze produceren.

Een van de oudste dorpen die deze geweven stof produceren, is Pajam Village. Sinds onheuglijke tijden leren vrouwen in Pajam Village om te weven om deze erfelijke traditie te erven. Het kenmerk van Wakatobi geweven stof is het patroon van strepen met verschillende kleuren. Gestreepte motieven worden vaak gebruikt door vrouwen. Draag voor mannen over het algemeen een geruit motief.

Momenteel hebben Wakatobi geweven stoffen veel aanpassingen ondergaan door het gebruik van metallic kleuren. Metallic kleuren zoals rood, groen, blauw, zilver en goud worden gebruikt zodat bij blootstelling aan licht de resultaten meer glanzend zijn.

Wakatobi geweven stoffen worden meestal gebruikt door de lokale bevolking bij traditionele evenementen. Er is echter een dorp genaamd Liya Togo Village, dat vereist dat de mensen en gasten die daar komen deze geweven stof dragen. Sommige geweven stoffen worden verkocht als souvenirs voor toeristen met prijzen die variëren van honderdduizenden tot miljoenen roepia’s.

2. Monimpala-koffie

Monimpala-koffie is een typische Wakatobi-koffie die al sinds de oudheid bestaat. Monimpala-koffie zelf is een soort robusta-koffie. Vroeger hoopten mensen in Wakatobi dat monimpala-koffie niet zou uitsterven en zou blijven bestaan. Monimpala-koffie gedijde vroeger in dit gebied.

De Wakatobi-mensen verbouwden hun koffie, plukten het zelf en verwerkten het op traditionele wijze. Monimpala-koffie werd van tijd tot tijd door mensen gedronken. Na verloop van tijd is deze traditie verloren gegaan. De oorzaak van het verlies van deze traditie is te wijten aan het grote aantal oploskoffie dat in Wakatobi is binnengekomen en circuleert. Om deze reden wordt monimpala-koffie opnieuw bewaard, zodat zijn bestaan ​​​​niet uitsterft.

3. Karasi

Karasi is een typisch Wakatobi-souvenir in de vorm van een cake. Karasi cake heeft de basisingrediënten van rijstmeel. Hoe het te maken is om een ​​deeg te maken van rijstmeel, bedrukt en vervolgens gebakken. Karasi is een culinair erfgoed van voorouders dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Karasi is een weerspiegeling van de eenvoud van de toenmalige samenleving. Karasi wordt meestal geserveerd in Eid, besnijdenis, bruiloft en overlijdensgebeurtenissen. Nu wordt karasi gebruikt als een geschenk voor toeristen, familie en vrienden die in het buitenland zijn.

Wonderful Indonesia

4. Kambalu

Als een land rijk aan zeeën, heeft Indonesië zeker een kenmerkende kustcultuur. Een voorbeeld is de typische Wakatobi kambalu die als rijstvervanger kan worden gebruikt. Kambalu zelf is gemaakt van taro. Het uiterlijk van de vorm van deze kambalu is zeer uniek omdat de taro is gewikkeld in jonge kokosbladeren.

Hoe het te maken, eerst taro gepureerd. Andere benodigde ingrediënten zijn bakolie, kokosmelk en gebakken uien. Alle ingrediënten worden gemengd en geroerd tot een gladde massa. Vervolgens wordt het deeg in een wikkel van kokosbladeren gedaan en vastgebonden. De bladeren worden voor gebruik ingesmeerd met olie om plakken te voorkomen. Kook het mengsel tot de kleur van de kokosbladeren bruin wordt. Kambalu wordt dan verwijderd en klaar om te worden geserveerd.

 

De mensen van Wakatobi zelf genieten meestal van kambalu met een bijgerecht genaamd “helo asira”. Helo asira is een voedsel gemaakt van jonge kokosnoot. Andere aanvullende ingrediënten zijn geroosterde scharrelkip, geroosterde kokosnoot, kedondong-bladeren, sjalotten en zout.

Alle bovenstaande geschenken zijn zeer uniek en zeker niet op andere gebieden te vinden. Dus, als je op vakantie bent naar Wakatobi, vergeet dan niet om deze souvenirs te kopen. Voor degenen onder u die meer informatie nodig hebben over Wakatobi, u kunt direct de website van Wonderful Indonesia bezoeken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*