6 typische Makassar-voedingsmiddelen die je tong laten trillen

Wonderful Indonesia

Bron: Indonesia.travel

 

Makassar is een bestemming voor toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Naast vele interessante plaatsen staat Makassar ook bekend om zijn culinaire specialiteiten. Niet zelden komen bijzondere toeristen naar de stad Anging Mammiri, gewoon omdat ze het culinaire missen.

Hier zijn enkele Makassar-specialiteiten die je moet proberen als je deze stad bezoekt.

1. COTO

Coto Makassar of gewoonlijk Coto Mangkasara genoemd, is een traditioneel Makassar-voedsel. Dit voer is gemaakt van slachtafval (ingewanden) van koeien die heel lang gekookt zijn. Het gestoofde slachtafval vermengd met rundvlees wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden, zoals dobbelstenen, en vervolgens op smaak gebracht met een speciale mix van kruiden met behulp van traditionele kruiden.

Coto wordt genoten met ketupat of rijst. In de stad Makassar zelf zijn er verschillende zeer beroemde cotos, zoals coto crow, coto nusantara, coto maros en coto abdesir, grootgebracht door Dg.Singara.

2. KONRO SOP

Dit eten is een must als je Makassar bezoekt. Ja, konrosoep is een typisch Indonesisch rundvleesribsoepgerecht dat afkomstig is uit de Bugis- en Makassar-tradities. Deze donkerbruine soep wordt meestal gemaakt met runder- of runderribben en geserveerd met rijst.

De kruiden en het aroma zijn relatief “sterk” omdat er gebruik wordt gemaakt van traditionele kruiden. Konro werd oorspronkelijk gekookt in soep in de vorm van een soep die rijk is aan kruiden, maar nu is er een droge variant genaamd “Konro Bakar”, dat is gegrilde runderribben met een speciale konro-kruiden.

3. PALLUBASA

Pallubasa is een traditioneel Makassar-voedsel. Net als Coto Mangkasara (Coto Makassar), wordt pallubasa ook gemaakt van het slachtafval (darmen) van koeien. Het kookproces is bijna hetzelfde als Coto Makassar, waarbij het slachtafval lang wordt gekookt. Eenmaal gekookt, slachtafval toegevoegd met in blokjes gesneden vlees en vervolgens geserveerd in een kom.

Vroeger werd pallubasa voor entrecote en ossenhaas alleen geserveerd voor de koninklijke familie om te eten. Terwijl de ingewanden worden geserveerd aan de lagere klassen of bedienden in de koninklijke volgelingen.

Nu houden mensen van de achterkant van het rundvlees dat bekend staat als entrecote. Sommige pallubasa-verkopers bieden ook verschillende keuzes van rundvlees of slachtafval om te serveren.

Wat het onderscheidt van coto Makassar zijn de speciaal samengestelde kruiden en de zeer dikke textuur van de pallubasa-saus. Pallubasa wordt ook geserveerd met gebakken droge kokosnoot. Dan wordt Coto Makassar met diamanten gegeten, terwijl Pallubasa met witte rijst wordt gegeten.

4. SOP BROER

Sop Saudara is een gerecht uit Zuid-Sulawesi in de vorm van een soepachtig gerecht gemaakt van rundvlees dat meestal wordt geserveerd met aanvullende ingrediënten zoals vermicelli, aardappelkoekjes, runderafval (bijv. gebakken long) en gekookte eieren. Dit voedsel wordt vaak geconsumeerd met witte rijst en gegrilde Zandvis-spons.

De naamgeving van Sop Saudara is geïnspireerd op de naam “Coto Paraikatte”. Paraikatte (onze buurman) betekent hetzelfde als “broer”, waarom is dat? Zodat iedereen die bij je soepkraam eet, het gevoel krijgt dat je familie bent van de eigenaar, ober en medesoepkenner.

Wat betreft degenen die zeggen dat de naamgeving van Sop Saudara een bevestiging is van de identiteit van regionale oorsprong. Sop broer wordt beschouwd als een afkorting van “I am Orang Pangkep (SOP) Brother”.

5. DROGE noedels

Droge noedels zijn een favoriet voedsel dat de keuze is van reizigers of toeristen bij een bezoek aan Makassar. Er zijn veel alternatieven voor droge noedels in Makassar, zoals Mie Titi, Mie Anto, Mie Hengky en Mie Awa.

Droge noedels zijn bewerkte noedels die gescheiden worden door de saus. Dikke jus met gesneden garnalen, kip, champignons, inktvis en groenten is de keuze van de inwoners van Makassar.

Wonderful Indonesia

6. PALLUMARA

Naast coto en pallubasa is pallumara-vis de typische culinaire van de Bugis Makassar-stam die een behoorlijk doelwit is voor culinaire kenners van de archipel. Het is vrij eenvoudig om te genieten van het culinaire erfgoed van de Bugis Makassar voorouders. Dit culinaire product kan niet alleen zelf worden gemaakt, maar kan ook worden gekocht bij verschillende huisgemaakte eetgelegenheden verspreid in Makassar City.

Het warme weer in Makassar maakt Pallumara zeer geschikt om midden op de dag te eten. De frisheid van de zure smaak wordt gepresenteerd door tomaten en tamarinde, terwijl de hartige smaak wordt verkregen uit kaarsnoot. Omdat het niet met kokosmelk wordt gekookt, is de saus licht, fris en comfortabel om de lichaamstemperatuur te koelen. Het gebruik van citroengras en kurkuma bladeren maakt dit gerecht ook geurig. De gekookte snapperkop verrijkt ook de nuances van de visbouillon in deze verse jus.

Bovendien maakt de malsheid van het vette visvlees tussen de botten van de kop van de vis het zeer aangenaam om het met je vingers op te pakken en vervolgens te roken met de bijgevoegde kruiden. Als je het pittig wilt, voeg dan gewoon chilisaus toe, vooral de mangosaus, wat het nog indrukwekkender maakt.

 

Makassar culinaire hoogstandjes zijn niet langer in twijfel. Wil je het zelf meemaken, plan dan meteen een bezoek aan de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Meer informatie nodig over toerisme in Makassar? Ga gewoon naar bezoek de website van Wonderful Indonesia!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*